Imorgon är det den 1 december och dags att börja öppna första luckan om man har en julkalender. Förra året tipsade jag om kemijulkalendern som skapats av en student vid LTH. För de som gillade den så kommer här länken till årets julkalender. Den kallas inte längre kemikalender utan "LTHs julkalender" och har nya studenter som arbetat med den men den är säkert lika intressant. Sydsvenskan skriver om kalendern här.
Som kattälskare och accepterad matare och klappare* av en pälsklädd drottning drogs jag naturligtvis till den här rubriken: Cats' Tongues Employ Tricky Physics. Den är från en artikel från Science Now och beskriver hur katter gör för att dricka utan att, som hundar, blöta ner ansiktet och allt runt skålen. Studien publiceras i Science inom kort.
Några forskare på MIT, under ledning av biofysikern Roman Stocker, har fotat drickande katter med höghastighetskamera. Det visar sig att katter använder en helt annan, mycket elegantare**, teknik än t.ex. hundar. Hundar viker tungan till en slevform och slafsar i sig vätskan. Katter böjer tungan till ett J, nuddar vid vätskeytan och drar snabbt upp tungan igen. En liten vattenpelare dras med som katten kan fånga i munnen innan den trillar tillbaka i skålen. Enligt forskarna har katterna dessutom utmärkt tajming. Om de stänger munnen för tidigt eller för sent missar de en del vatten, men istället har de lärt sig att göra det i precis rätt tid. En genomsnittlig katt hinner med fyra lapningar i sekunden. Och stora katter dricker på samma sätt. Man har filmat tigrar, lejon och andra stortandade katter, förhoppningsvis i säkerhet bakom ett galler, och kommit fram till att de använder samma teknik, men något långsammare för att kompensera för den ändrade balansen mellan tröghet och gravitation på grund av de större inblandade tungorna.
Man byggde även en liten maskin som visar på hur kattlapandet går till.
Om vetenskap, forskning och högre utbildning, sett ur fyra unga forskares perspektiv.
Vår ambition är att, i sann bloggaranda, berätta om, kommentera och reflektera över vetenskap och forskning i ett större perspektiv. Vi ogillar pseudovetenskap och ovetenskaplighet, men tycker desto mer om ett öppet samtal och en saklig diskussion.
Välkommen till fyra unga forskares plats i cyberrymden - Under lagerbladet.
Maria Abrahamsson: Kemist Forskarassistent på Chalmers tekniska högskola. Disputerade i fysikalisk kemi, vid Uppsala Universitet, 2006. Har postdokat vid Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland, och Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Mats Fröberg: Markvetare Forskarassistent, SLU, Uppsala
Anna Johansson: Biolog Försvarade sin doktorsavhandling i genetik, Lunds Universitet, i juni 2007. Gör postdok vid SLU, Uppsala
Martin Jönsson-Niedziółka: Fysiker Verksam vid Institutionen för fysikalisk kemi vid Polska vetenskapsakademien i Warszawa. Försvarade sin doktorsavhandling i fysik, Göteborgs Universitet, i mars 2007. Har gjort post-doc i Warszawa och på IEMN i Lille, Frankrike.