07 oktober, 2009

Årets kemipris...

...var som så många gånger förr snarare ett biologipris än ett kemipris, om än för viktiga och spännande upptäckter. Nämligen ribosomers struktur och funktion.Ribosomer finns i cellerna hos alla levande varelser, och deras uppgift är att läsa av genetisk information och styra produktionen av proteiner.

Pristagarna belönas för att de lyckats fastställa hur ribosomer ser ut på atomnivå, med tekniker som röntgenkristallografi och elektronmikroskopi, för att såsmåningom producera tredimensionella bilder av ribosomerna på atomnivå.

Det här är en grundläggande biologisk upptäckt, som på sikt kan vara en del av den kunskap vi behöver för att komma tillrätta med problemet med multiresistenta bakterier. Och det är stora vetenskapliga framsteg som ligger bakom årets pris. Men det är tveksamt om det verkligen är är att klassificera som kemi. Å andra sidan kan ju en fysikalisk kemist glädja sig åt årets pris i fysik.

2 kommentarer:

Anna Johansson sa...

Det där med ämna kan ju vara svårt ibland. Det finns ju inget biologipris, men många mycket viktiga upptäckter har ju gjorts inom molekylärbiologin och särskilt genetik så då får det ibland bli ett pris i kemi och ibland i medicin för biologerna.

Maria Abrahamsson sa...

Jag ifrågasätter inte alls storheten i årets upptäckt, eller förra årets GFP-pris för den delen. Det är oerhört viktiga och spännande vetenskapliga upptäckter, men särskilt mycket kemi är det nu inte. Och kemipriset instiftades ju trots allt för att belöna upptäckter inom kemi, inte biologi.

Och jag kan tycka att det är lite trist att det har varit så lite kemi i kemiprisen på senare tid: Vi har Ertl 2007, Chauvin, Grubbs & Schrock 2005, Tanaka, Fenn & Wutrich 2002 (gränsfall eftersom de visserligen utvecklat en otroligt viktig metod men de fick priset för de biologiska applikationerna), Knoyles, Sharpless & Noyori 2001 och Heger, MacDiarmid och Shirakawa 2000. 50% kemi alltså.

Det sägs ju ibland att det är synd för biologin att det inte finns något Nobelpris men jag undrar om det inte är mer synd för kemin att det inte finns något biologipris.