Diffraktion, röntgen, protein, acceleratorer...
Två intressanta artiklar publicerades just back-to-back i Nature [1,2]. Båda artiklarna handlar om samma ämne och är till stor del skrivna av samma författare. Det rör sig om röntgendiffraktion av biopartiklar. Artiklarna är intressanta av flera anledningar. Den första anledningen är så klart själva resultaten. Men för mig är det ändå hur många olika vetenskapsområden som är berörda som är det riktigt intressanta. Att artiklarna har drygt 80 olika författare från 20 lab runt om i världen (varav några svenska) understryker det. Om man skulle sammanfatta artiklarna i ett par meningar skulle man kunna säga att forskarna använt en frielektronlaser (FEL) för att bestråla virus eller nanokristaller av biopartiklar. Man kan sedan använda spridningen av ljuset, i det här fallet i röntgenområdet, för att beräkna kristallstrukturen hos de bestrålade partiklarna. Det nya är att genom att använda en FEL kan man göra mätningarna på mindre kristaller, eller som i [2] på enstaka virus.
Den aktuella forskningen är i sin komplexitet en guldgruva att välja bloggämnen ur. Till exempel:
- Hur funkar en laser, och vad tusan är en frielektronlaser
- Acceleratorer och deras fysik
- Vad är diffraktion och hur ger det kristallstrukturer
- Hur går det normalt till när man tar fram proteinstrukturer ur diffraktionsmönster
- Olika tidsskalor för energidistribution
- Massor av biologi... antar jag
- osv.
UPPDATERING: På DESYs hemsida finns ett mycket bra pressmeddelande om artiklarna. Läsvärt för den som kan tyska.
UPPDATERING 2: Läs om frielektronlasrar.
[1] Chapman, H. N. et al. Femtosecond X-ray protein nanocrystallography. Nature 470, 73-77 (2011).
[2] Seibert, M. M. et al. Single mimivirus particles intercepted and imaged with an X-ray laser. Nature 470, 78-81 (2011).
3 kommentarer:
Därtill kan man ju lägga den mycket intressanta frågan om vad kristallstrukturer egentligen säger oss... Men jag kanske ska skriva den posten :)
Jo, det är mer ditt område än mitt... även om jag ju arbetar med enzymer nu.
Intressant! Hoppas att du orkar att fullfölja den här serien, jag kommer att läsa! (Jag ligger själv väldigt mycket efter med saker jag tänkt blogga om...)
Skicka en kommentar