26 oktober, 2011

Uppdaterat SI-system

Via @KarinBojs såg jag att The General Conference on Weights and Measures har enhälligt röstat för att inleda processen med att byta definitionerna av enheterna kilogram, Ampere, mol och Kelvin.

Bild från New Scientist.
I stället för att kilot skall definieras av en metallklump i Paris skall man sätta ett konstant värde på Placks konstant. Även elektronens laddning, Bolzmanns konstant och Avogadros tal kommer att få bestämda värden på samma sätt som ljusets hastighet i vacuum idag är definierad som exakt 299792458 meter per sekund.

Jag har skrivit tidigare här på bloggen om arbetet med att byta SI-definitionerna. Det är framförallt kilo och Ampere som ställt till problem med sina konstiga definitioner; kilot som massan av en klump metall och Ampere som en ström genom oändligt långa ledare i vakuum. Det sistnämnda kan vara något svårt att reproducera i ett labb. Den konstiga definitionen på  Ampere har gjort att man för länge sedan använder alternativa definitioner i praktiska tillämpningar och det man nu mäter egentligen är en enhet oberoende av SI-enheten (även of den har samma värde).

3 kommentarer:

emilyfong sa...

Det sistnämnda kan vara något svårt att reproducera i ett labb?

Unknown sa...

Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 12.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

manoj sa...

We offer personal Business loans services around the world. We strive to provide high
quality service and high customer satisfaction, while possible financial services.
We pride ourselves on our commitment to our customers;
We can give you personal loans, auto loans, business / investment loans,
short term loans. You can contact us for an affordable loan now at 2% interest rate.
Contact us now via E-mail: (excelsiorfunds@seznam.cz)
whatspp Number +447448521995