06 september, 2007

Rankingen från Jiao Tong-universitet i Shanghai

Enligt årets ranking från Jiao Tong-universitet i Shanghai finns fyra svenska universitet bland de 100 bästa i världen. Dessa fyra är Karolinska institutet, Uppsala Universitet, Stockholms universitet och Lunds universitet. Listan kom redan för tre veckor sedan men har de senaste dagarna uppmärksammats i svenska dagstidningar efter ett utspel från den nya universitetskanslern Anders Flodström. Flodström skriver i en debattartikel i Vetenskapsrådets nättidning tentakel att den här sortens ranking är en tävling i populism. Han skriver att "De är till för att vara medialt attraktiva och tjäna särintressen".

Om syftet med listan är att få uppmärksamhet i media så måste man erkänna att de har lyckats. Lustigt nog så har Anders Flodström troligen genom sin kritik av listan medverkat till att den fått ökad uppmärksamhet i svenska dagstidningar. I veckan har jag sett artiklar i Sydsvenskan, Uppsala Nya tidning och Svenska dagbladet.

2 kommentarer:

Tomas Lindblad sa...

Intressant genomgång av fenomenet ranking i senaste Science. Notera att det är en idé från US News & World Report, en "allmän" tidning som numera rangordnar allt möjligt, från sjukhus till lastbilar.
Varför? För att listor är en fantastiskt säljande grej. Varför tror ni kvällstidningar så ofta har "hela listan"? Alla kollar in dem. Kanske en okänd biologisk drift i våra hjärnor?
Journalistiskt är det i varje fall ett slitet men alltid lika effektivt grepp att lista.

Tomas Lindblad sa...

fast senaste Science är att ta i, i dessa digitala tider. Vi talar om vol 317 av 24/8.