21 juni, 2007

10 vackra experiment

För ett tag sedan bad Robert P. Crease fysiker att nominera de 10 vackraste experimenten i fysik. Omröstningen visade att dubbelspaltexperimentet, fast med enstaka elektroner, är det vackraste. En animerad lista på hela topp tio finns här . I en artikel i NY Times beskrevs experimenten kortfattat och arrangerades kronologiskt. Topp tio blir då, med årtal och placering inom parentes:

  • Eratosthenes mätning av jordens omkrets (ca 200-300 f.Kr.,7)
  • Galileos experiment med fallande kroppar (ca 1600, 2)
  • Galileo rullar bollar nedför ett lutande plan (ca 1600, 8)
  • Newton bryter isär solljus med ett prisma (ca 1670, 4)
  • Cavendishs torsionsvågsexperiment (1797, 6)
  • Youngs ljusinterferensexperiment (1803, 5)
  • Foucaults pendel (1851,10)
  • Millikans oljedropsexperiment (1909, 3)
  • Rutherfords upptäckt av atomkärnan (1911, 9)
  • Youngs dubbelspaltexperiment applicerat på interferens hos enstaka elektroner (1920-talet eller 1961, 1)
Eftersom jag är experimentalist och tycker att teoretiker, som strängfolk, får lite väl mycket uppmärksamhet är det roligt med en sådan lista. Den som inte själv är van att göra experiment uppskattar sällan vilken möda som ligger bakom dessa . Jag tänkte sätta ihop en egen lista över vad jag tycker är de vackraste, tuffaste eller viktigaste experimenten. Det kommer att bli ett visst överlapp med listan ovan. Avsikten är att förklara experimenten i lite mer detalj och försöka lyfta fram varför de är så viktiga eller vackra. Det här kommer att bli en serie på bloggen som publiceras med ojämna mellanrum när jag inte har något annat att skriva om. Läsare får gärna lämna egna förslag också.

Andra bloggar om: , , .

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ett intressant inlägg. Jag måste säga att jag blev lite förvånad över det att det första experimentet som finns på den här listan var gjort 200-300 f. Kr. Jag tänkte att de vackraste experimentena måste ha varit gjorda under 1900-talet. Man lär sig hela livet :)

Anonym sa...

Jag har gjort några "vackra" empiriska experiment som borde intressera er.
Det är nya fakta om vågutbredning som visar att galaxstrålningens rödförskjutning är samma entropifenomen som svartkroppsstrålningens (skenbart) fraktionella frekvensdifferens.
Se mer på http://www.theuniphysics.info
Ingvar Åstrand (utan blogg)

Anonym sa...

Som teoretiker finner jag något mycket intressant i denna lista, och det är att snart sagt alla experiment i denna lista (egentligen bara just dubbelspaltexperimentet med elektroner undantaget) är relativt enkla experiment -- i betydelsen att de idag kan genomföras utan problem i nästan vilket klassrum som helst -- som illustrerar mycket grundläggande fysikaliska principer från den klassiska fysiken. Det är denna typ av experiment vi teoretiker gärna använder oss av i populärvetenskapliga sammanhang som utgångspunkt för att illustrera hur vackert fysik kan beskriva det som händer omkring oss.

Det är värt att notera, tycker jag, att nästan inget av 1900-talets fysik finns representerad i listan. Jag misstänker att det har att göra med att från och med 1900-talets början utforskar fysiken i allt mindre utsträckning det som är tillgängligt i vår makroskopiska vardag, för att istället ägna sig åt det som egentligen bara är någorlunda gripbart för fysiker av facket. Man kan tycka att om det är just fysiker som röstar fram en sådan lista borde experiment vars elegans kräver viss specialistkunskap för att förstå finnas representerade, men så är alltså inte fallet. Jag tror att det mycket har att göra med att även vi fysiker, och i kanske i synnerhet teoretiker(?), i stor grad hämtar vår inspiration och fascination från den "enkla" klassiska fysiken, där fundamentala resultat kan härledas i korta resonemang från gripbara experiment.

Malin Sandström sa...

Millikans oljedroppsexperiment är en av mina favoriter. Det är en så snygg idé.

Anonym sa...

Mig förvånar en annan sak, synd att listan slutar på 1920-talet... har det inte hänt nåt intressant sen? Inga vackra ixperiment nu när möjligheter blir allt större?

Unknown sa...

Jag tror att det har att göra med det som Magnus påpekar: att fysiken sedan dess blivit så distanserad från vår "vardag" att det är färre och färre personer som verkligen kan uppskatta skönheten i experimenten. Min personliga lista är mer 1900-tals-inriktiad, dels för att originallistan inte är det men framförallt för att det är experimenten som jag själv har tänkt "Wow!" om.