23 maj, 2007

Programförklaring

Välkommen till "Under lagerbladet". En plats där fyra unga forskare kommer att skriva nyheter, kommentarer och reflektioner kring vetenskap, forskning och högre utbildning, i en vid mening.

Vår ambition är att fylla den här bloggen med väl underbyggd information om forskning, och vetenskap. Men vi vill inte bara rapportera, vi vill också kommentera, och där vi finner det nödvändigt, kritisera. Ibland kanske vi till och med kommer lyckas göra det på ett roligt sätt. ni kommer att finna vetenskapsteori, vetenskapsfilosofi och kritik av ovetenskaplighet och pseudovetenskap här på bloggen. Den läshungrige kan också förvänta sig bokrecensioner och länktips. Utifrån en forskares perspektiv kommer vi också att kommentera forsknings- och utbildningspolitik.

Vi skriver på svenska, för vi tycker att det saknas en riktigt bra, och bred, vetenskapsblogg på svenska. Vi driver bloggprojektet på vår fritid och därför kan vi inte lova att alltid vara heltäckande. Inte heller kan vi lova att vi aldrig kommer att missa en intressant vetenskapsnyhet. Däremot kan vi garantera att vi ska göra vårt bästa för att engagerat beskriva och förklara det vi finner viktigt och intressant, så att det kan förstås också av en intresserad läsare utan en doktorsgrad i naturvetenskap.

Vi som står bakom bloggen är alla naturvetare, med bakgrund inom biologin (Anna), fysiken (Martin), kemin (Maria) och markvetenskapen (Mats). Vi förenas av att vårt vetenskapsintresse är större än vad titlarna på våra respektive doktorsavhandlingar avslöjar, och att vi gillar att skriva. Vi hoppas och tror att det här ska kunna bli en plats där både ni läsare och vi skribenter kan lära oss mer. Trevlig läsning!

Välkommen till oss under lagerbladet

Uppsala, Oak Ridge, Lund och Göteborg, 2007-05-23

Maria Abrahamsson, Mats Fröberg, Anna Johansson och Martin Jönsson

4 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Ska se till att följa er. :)

Malin Sandström sa...

Spännande!

Men, en ordningsfråga: hur vill ni att man refererar till er? Om ett inlägg är skrivet av till exempel Maria, föredrar ni då "Under lagerbladet skriver att..." eller "UL-Maria skriver att..."?

Unknown sa...

Då vi var en står för våra egna inlägg och de åsikter som uttrycks i dem så är det att föredra om vi refereras till som "Martin på UL" och så vidare.

Harald Cederlund sa...

Kul med fler forskare i bloggosfären! Jag kommer såklart att hålla koll på er - och delta i debatten där så behövs!