31 mars, 2008

Stoppa LHC från att förstöra universum

Ungefär det är innebörden av en stämningsansökan som lämnats in på Hawaii (av alla ställen???). De två stämmarna (ok, mycket dålig vits) vill att domaren ger order om att LHC inte får gå online förrän man kollat ordentligt att den inte kan förstöra världen. Stämningsansökningen är inlämnad av två personer som nog kan beskrivas som crackpots.

Oron ligger i att LHC är sagd att kunna återskapa förhållanden som liknar de som rådde strax efter big ban. Energierna som LHC kommer att nå upp i (~7 TeV) kommer (förhoppningsvis) att möjliggöra skapandet av nya partiklar, men även pyttesmå svarta hål. Dessa svarta hål skulle kunna suga åt sig mer massa och växa och till slut äta upp hela jorden menar man. Oron är inte ny, det var på tapeten när man drog igång Tevatronen på Fermilab och RHIC i Brookhaven. Nu är det inte heller så att det bara är knäppskallar som är oroade över det här.

“The possibility that a black hole eats up the Earth is too serious a threat to leave it as a matter of argument among crackpots,” said Michelangelo Mangano, a CERN theorist
Man har tittat noga på möjligheten att svarta mikrohål skall kunna bildas i LHC och kommit fram till att sannolikheten är mycket liten. Och även om några hål skulle bildas så kommer de att evaporera direkt på grund av Hawkingstrålning.

Ett annat hot är att s.k. strangelets, en hypotetisk stabil klump av upp- ner- och särkvarkar, skall bildas. En strangelet som kommer i kontakt med normal materia omvandlar denna till strangelets också i en accelererande process tills hela jorden, eller universum, är omvandlad till en kvarkstjärna. Låter det lite som science fiction? Scenariot har i alla fall tagits på tillräckligt stort allvar för att undersökas och en lång artikel om risken publicerades, författad av bland annat Nobelpristagaren Frank Wilczek.

Men förutom alla teoretiska undersökningar som visar att LHC inte utgör någon fara för jordens, eller universums, existens finns experimentella data. Jorden, och än mer månen som inte skyddas av magnetfält och atmosfär, bombarderas ständigt av kosmiska partiklar med hög energi. De flesta ligger på energier runt en GeV, dvs en tusendel av vad LHC skall klara av, men partiklar med mycket högre energier förekommer. I oktober 1991 detekterades den så kallade Oh-my-God-partikeln som uppmättes ha haft en energi på 3x1020 eV, eller 20 miljoner gånger mer än LCHs kollitionsenergi. Oh-my-God-partikeln hade så hög energi att den ligger över vad den teoretiska gränsen säger. Man vet inte riktigt vad det är som kan accelerera partiklar till sådana energier. 3x1020 eV är ungefär 50 Joule, motsvarande rörelseenergin hos en hyfsat hårt sparkad fotboll, och detta i en subatomär partike!. Om jorden fortfarande finns kvar efter att i miljarder år utsatts för sådan beskjutning kan vi tryggt köra igång LHC utan att behöva oroa oss för planetens undergång.

Vad gäller faran för universum (som en del strangelet-förespråkare hävdar) så är det ett uttryck för makalös hybris att tro att vi människor överhuvud taget kan påverka universum. LHCs 7 TeV kan verka imponerande (och det är imponerande) men ur en universell synvinkel är det rätt måttligt.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

7 kommentarer:

Anonym sa...

på tal om LHC och förstörelsen av jorden, kan kanske detta vara en påminnelse ;-)

http://ars.userfriendly.org/cartoons/?id=20080330

Unknown sa...

Är det Gordon Freeman på bilden? Det om något är väl ett lysande exempel på Paulieffekten.

Paul Belfrage sa...

Cern går återigen ut med hur säker LHC är. http://belfrage.blogspot.com/2008/06/lhc-r-sker-enligt-cern.html

Anonym sa...

Skriv på en petition här

http://www.thepetitionsite.com/1/the-LHC

för att försöka stoppa den!

Unknown sa...

Varför skulle någon vilja skriva under en petition helt utan verklighetsförankring (och dessutom dåligt stavad)? LHC kommer inte att försöra jorden! Ge upp nu och låt oss koncentrera oss på allt spännande man faktiskt kommer att hitta!

Anonym sa...

vadå spännande?"! är du helt dum eller! låt världen vara som den alltid har varit. dom dumma experterna har inga familjer och dom är mobbade! så dom kan sätta sina värdelösa töntiga liv på spel bara för att dom inte har något!

Anonym sa...

vet någon vilken tid domstolen är idag ?